29.6.2020

Kesähuone jacuzzille

Pientalonäyttelyistä päätellen pihalle sijoitettava lämmitettävä poreallas on monen suomalaisen toive. Pienellä omakotitontilla se voikin olla makoisa paikka istuskella omana ja naapureiden ilona koleassa kesässä, syksyn pimetessä tai talven pakkasessa. Ideoimme jacuzzille keveän näkö- ja sääsuojan.

Kesähuoneessa kantava rakenne on muistuma puun rungosta. Se luo tunnelmaa puiden ja niiden lehvästöjen tarjoamasta suojasta. Jacuzzille antaa suojaa moottorilla liikuteltava katos. Se suojaa allasta sateelta ja kylpijöitä polttavimmilta UV-säteiltä. Avaamalla katon kokonaan jacuzzissa kylpijät voivat ihailla tähtitaivasta ”puiden” suojasta. Runkoon voi ripustaa myös verhoja näköesteeksi ja koukut kylpijöiden pyyhkeille. Kesähuoneen runko on tehty 115 mm x 115 mm liimapuusta. Liitokset on tehty ruuveilla. Lattialankut ovat lehtikuusta. Perustus on tehty pilariperustuksille.

Pohjapiirustus
Julkisivupiirustus

Rakennusohjeet – kymmenen askelta kesään

  1. Mitoita kesähuone haluamasi kokoiseksi siten, että se antaa riittävän suojan. Ota huomioon liimapuukankien vakiopituus 6 metriä, ettei puusta jää liikaa hukkapaloja. Kuvien esimerkissä huoneen pituus ja leveys ovat 3,4 metriä ja korkeus 2,6 metriä.
  2. Sahauta puuosat valmiiksi määrämittaan ja oikeaan muotoon asiantuntevassa puutavarakaupassa. 115 mm x 115 mm liimapuun sahaaminen viistoon edellyttää normaalia suurempaa sirkkeliä.
  3. Tee kesähuoneelle perustukset esimerkiksi kevytsorapilariharkoista. Asenna pilareihin valmiiksi teräksiset pilarikengät, joihin puurunko kiinnitetään. Asenna pilareiden ympärille routasuojaus maan alle. Poista kasvusto lattian alta ja vaihda pintamaa sepeliksi. Jacuzzi perustetaan valmistajan ohjeiden mukaan.
  4. Kokoa ensin lattian runko paikoilleen perustusten päälle.
  5. Kokoa sen jälkeen kesähuoneen sivuseinämät valmiiksi vaakatasossa lattian rungon päällä. Nosta sivut paikoilleen, tue ne väliaikaisin tuennoin oikeaan asentoon ja kiinnitä perustuksiin ja lattian runkoon.
  6. Kokoa toisten seinämien yläosat lattian päällä, nosta paikoilleen ja kiinnitä sivuseinämiin.
  7. Käytä rungon liitoksissa ensin osakierreruuveja liitosten kiristämiseen ja sitten täyskierreruuveja varmistaaksesi, etteivät liitokset löysty puun eläessä.
  8. Sahaa lattialaudat määrämittaisiksi ja kiinnitä ne ruuvein lattian runkoon terassiruuvein. Voit halutessasi koota lattialaudoista erilliset elementit, jotka voidaan tarvittaessa nostaa lattarakenteen päältä pois huoltotöitä varten. Tällöin lattialaudat voidaan kiinnittää alakautta.
  9. Noudata mahdollisen markiisin tai muun katosrakenteen kiinnityksessä valmistajan ohjeita.
  10. Noudata rakennustöitä ja nostoja tehdessäsi erityistä varovaisuutta ja käytä aina asianmukaisia suojavarusteita.