Olet täällä

Panelointi

Perusohjeet panelointiin, paneeleiden asennus ja kiinnitys, vakioprofiilit ja menekki sekä esimerkkejä erilaisista listoista. Listojen käyttö, ohjeet listoitukseen ja tarvittavat työvälineet.

Tältä sivulta löydät ideoita ja vinkkejä sekä perusohjeet seinien ja kattojen panelointiin. Ohjeessa esitellään mm. perustyövaiheet, materiaalit, vakioprofiilit sekä menekki ja esimerkkejä erilaisista listoista.

Puutuotteet parantavat sisäilman laatua. Ne edesauttavat huoneilman suhteellisen kosteuden pysymistä ihanteellisella tasolla, sillä kosteus sitoutuu puupintoihin ja vapautuu jälleen sisäilman kuivuessa. Lisäksi puu on lämmin talvella ja viileä kesällä. Tämä johtuu siitä, että puutuotteiden lämmöneristävyys on monia pintamateriaaleja selvästi parempi. Aito puulattia tuntuu lämpimältä jalan alla, vaikkei huoneessa olisi lattialämmitystä. Puulla on myös erinomaisia akustisia ominaisuuksia: pehmeät ja pintarakenteeltaan epäyhtenäiset puupinnat saavat aikaan erinomaisen akustiikan ja ehkäisevät kaikua, millä on suuri merkitys asumismukavuuteen.

Puulla on myös psykologisia vaikutuksia. Sisätiloissa puulla näyttää olevan kyky säädellä elimistön stressitasoa. Eri työtiloja vertailtaessa stressitaso oli ihon sähkönjohtokyvyllä mitattuna alhaisin työhuoneessa, jossa oli puisia kalusteita. Edes valkoisella kalustettuun huoneeseen tuodut viherkasvit eivät pystyneet samaan. Lue lisää puun psykologisista ja fysiologisista ominaisuuksista täältä.

Puu soveltuu hyvin omatoimiselle sisustajalle, sillä se on virheiden suhteen armollinen: käsittelyssä vioittunut paneeli tai lattialauta on aina vaihdettavissa uuteen. Puutuotteilla saa näyttävää jälkeä ilman kalliita erityistyökaluja. Nopeus, työn helppous ja vähäinen työkalujen määrä tekevät puusta kilpailukykyisen sisustusmateriaalin muihin materiaaleihin verrattuna.

Puupintojen tyylin ja ulkonäön voi halutessaan muuttaa pintakäsittelyin useaan otteeseen tuotteen elinkaaren aikana. Pintakäsittely myös suojaa puupintaa tummumista, likaantumista, pinttymistä, kulumista ja kastumista vastaan. Tarjolla on valmiiksi pintakäsiteltyjä tuotevaihtoehtoja, jotka ovat sellaisenaan asennusvalmiita. Yhtä hyvin puutuotteet voi käsitellä itse: eriasteiset kuulto- ja vahakäsittelyt säilyttävät puutuotteiden luonnollisen tekstuurin ja ulkonäön. Puutuotteet voi myös peittomaalata, lakata tai petsata, maun ja tarpeen mukaan.

Vinkkejä:

  • Käytä puuta tehostemateriaalina verhoamalla sillä vain yksi huoneen seinistä.
  • Muista, että pieniin ja hämäriin tiloihin sopivat vaaleat puulajit ja pintakäsittelyt, avariin ja valoisiin huoneisiin taas tummemmat sävyt.
  • Vaakaverhous madaltaa korkeita huoneita. Pystyverhouksella saat aikaan korkeuden tuntua mataliin tiloihin.
  • Asenna kattopaneelit lankeavan päivänvalon suuntaan.
  • Kattolistan jiiraus onnistuu, kun muistat laittaa listan jiirauslaatikkoon siinä asennossa, mihin se asennettuna tulee. Lisäksi on muistettava puun eläminen: mitä leveämpi lista, sitä pidempi on tasaantumisaika oman huoneiston lämpöön ja kosteuteen ennen asentamista.

Katso Svenskt Trän julkaisema video aiheesta. (Puuinfon suomenkieliset oppaat pohjautuvat ruotsalaisen sisarorganisaation aineistoihin).