Listat
Tältä sivulta löydät perusohjeet ja vinkit listojen asennukseen.
Listavalikoima
Rakennustarvikeliikkeissä on laaja valikoima höylättyjä listoja. Mäntylista on tavallisin, mutta osa valikoimasta on saatavissa myös MDF:nä sekä eri lehtipuulajeina. Tavallisimmat listat löytyvät myös valmiiksi pintakäsiteltyinä. Muita listatuotteita ovat erilaiset valmispakkaukset ja koristeet esim. ovia tai huoneen nurkkia varten.
Listat sahataan kulmissa jiiriin ennen asennusta. Varaa siksi aina hieman ylimääräistä sahausvaraa suunnitellessasi ja ostaessasi listoja.
Esimerkkejä muista listavalikoimista
Käyttö
Listoja käytetään asuntojen ja julkisten tilojen rakennuspuusepäntöissä. Useimmiten niiden tehtävänä on peittää pintamateriaalien saumoja niin lattian, seinien ja katon kuin ovien ja ikkunoidenkin kohdalla. Listoja käytetään myös, kun asennetaan kiintokalusteita kuten komeroita, keittiökalusteita tai myymälöiden ja toimistojen erikoissisustuksia.
Vanhoissa sisustuksissa esiintyy usein mitä erilaisimmista profiileista taidokkaasti tehtyjä listakehyksiä, jotka jakavat seinä- ja kattopinnat harmonisiin neliöihin ja suorakaiteisiin. Moderneissa sisustuksissa on isoja, yhtenäisiä ja sileitä levypintoja. Käyttämällä sisustuslistoja ja puupaneelia voidaan näihin saada vaihtelevia kuvioita ja yksityiskohtia.
Kuvassa näytetään, miten joitakin listoja voidaan käyttää huoneessa. Jalkalista peittää lattia- ja seinämateriaalien välisen raon. Sitä on käytetty myös kirjahyllyn sokkelina. Peitelista on puolipaneelin yläreunassa. Listoja voi käyttää esim. taulujen kehyksissä ja patterin suojuksessa. Kulmalista peittää reunoja ikkunasyvennyksessä. Peitelistaa käytetään ikkuna- ja oviaukkojen ympärillä. Kattolista tai varjolista peittää seinän ja katon välisen raon.
Naulat ja ruuvit
Tavallisesti käytetään rihlattua, uppokantaista lankanaulaa. Tämä soveltuu piilonaulaukseen, koska kannan voi upottaa puuhun. Listoihin voidaan myös käyttää ruuveja, joissa on kartionmuotoinen uppokanta. Lehtipuu- ja MDF-listat on välttämätöntä esiporata, jotta lista ei halkeaisi. Listat tulee esiporata myös, jos kiinnitys tulee lähelle kappaleen päätä.
Listanaula on hyvin ohut, pyöreä ja hieman kartiomainen kannaton naula, jota käytetään ohuisiin listoihin. Valmiiksi maalattuja listoja varten on saatavissa sekä uppokantanauloja että ruuveja, joissa on valkoiseksi maalattu kanta.
Työkalut
Listoitustyössä tarvitaan tavallisimpia käsityökaluja mittaamiseen, sahaamiseen sekä naulaamiseen ja ruuvaamiseen. Vesivaa’an avulla tarkistetaan, että listat tulevat suoraan. Työkalupakkiin tarvitaan mm. mittanauha, kynä, suorakulma, hienohampainen saha, puristin, veitsi, viila, hiomapaperi ja lasta. Itse asennukseen tarvitaan vasaraa, hohtimia, tuurnaa ja ruuvitalttaa.
Jiirilaatikko on tarpeen, jotta katkaisupinnoista saadaan suorat. Siinä on ohjausurat 90°, 60° ja 45° kulmia varten. Sahauksen ajaksi lista tuetaan puristinta ja sormia käyttäen jiirilaatikon sisäreunaa vasten.
Parempi tarkkuus saadaan erityisen jiirisahan avulla, jossa on kiinteä saha ja metallinen jalusta. Se voidaan asettaa eri sahauskulmiin. Isommissa sisustustöissä säästyy paljon aikaa, jos käytössä on sähköinen katkaisu- ja jiirisaha.
Kulmapuristin on hyvä apuväline taulukehysten valmistukseen. Kun kehyksen sivut on sahattu jiiriin, voidaan kulma kerrallaan tukea liimausta ja naulausta varten. Työn helpottamiseksi voidaan puristin ruuvata kiinni työpenkkiin. HUOM! Ota huomioon, että mittaus pitää tehdä kehyssivujen sisäreunasta kehysuran niistä sivuista, joihin taulun reunat sovitetaan.
Uppokantanaulauksessa lyö naulaa vasaralla, kunnes 2-3 mm on lyömättä. Lyö loppuosuus ja upota naulankanta puuhun käyttämällä tuurnaa. Käytä lähellä listan päätyä aina esiporausta halkeamien välttämiseksi.
Halkeamisvaara vähenee myös, jos naulan kanta litistetään sivusuunnassa. Toinen puuseppien käyttämä niksi on katkaista naula hohtimien avulla siten, että sen pää muistuttaa ruuvitalttaa. Kanta asetetaan tällöin listan syihin nähden poikkisuuntaiseksi, jolloin syyt ’leikkautuvat poikki’ kun naula lyödään sisään.
Hohtimia käytetään myös käyristyneiden naulojen poisvetämiseen. Muista aina käyttää puukappaletta suojana, ettei listaan tule painaumajälkiä.
Jos naulan kanta on upotettu listaan n. 2 mm, se voidaan peittää tasoitteella. Käytä puuta varten tarkoitettua tasoitetta. Kuivuttuaan tasoitteen pinta hiotaan sileäksi ennen maalausta. On myös olemassa puuta jäljittelevää tasoitetta monen eri värisenä. Sitä käytetään, kun pintaa ei maalata peittävästi.
Jos naula tai ruuvi tulee lähelle listan päätyä tai jos käytetään MDF-listoja, tulee reikä aina esiporata. Merkitse reiän keskusta naulan tai piikin avulla ja tue listaa alusrimoja tms. vasten poratessasi.
Jalka- ja kattolistojen sisäkulmissa voidaan käyttää puskusaumaa. Toinen lista viedään nurkkaan asti ja toinen pää sovitetaan veistämällä. Käytä puukkoa kehosta poispäin ja pidä käsinettä siinä kädessä, joka pitelee listaa.