6.11.2024

Vuoden 2024 Puupalkinnon voittaja on Katajanokan Laituri

Katajanokan Laituri on merellisen Helsingin kansallismaisemaan sijoittuva massiivipuuranteinen toimitilarakennus.

Katajanokan Laiturin arkkitehtisuunnittelusta vastasi Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy. Palkinto julkistettiin Puupäivässä 6.11.

Kuva: Kalle Kouhia

Katajanokan Laiturin tavoitteena on näyttää suuntaa nykyaikaisen puunkäytön tulevaisuudelle osana kaupunkien kestävää rakentamista. Rakennushanketta on ohjannut alusta alkaen tavoite minimoida elinkaaren aikaiset ilmastovaikutukset. Tavoitteena on ollut mahdollisimman pitkä käyttöikä, muuntojoustavuus, monipuolinen käytettävyys, vähähiilisyys ja energiatehokkuus. Rakennejärjestelmä ja tilamitoitus mahdollistavat sisätilojen muokattavuuden tulevaisuuden tarpeisiin.

Rakennuksessa on neljä maanpäällistä kerrosta, kattoterassi virkistysalueineen sekä kellari, johon sijoittuvat tekniset tilat ja pysäköinti. Maantasokerroksessa on ympäröiviin kaupunkitiloihin avautuvia toimintoja – ravintola, kahvila, kongressitilat ja muita palveluja. Kadulta merelle avautuvassa yhteiskäyttöisessä aulatilassa kohtaavat rakennuksen eri toimijat, vierailijat ja kaupunkilaiset.

Kuvat: Kalle Kouhia

Tuomaristo toteaa seuraavaa:

Vuoden 2024 Puupalkinnolla palkittava Katajanokan Laituri on korkeatasoisen kansainvälisen arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaehdotuksen pohjalta toteutettu rakennus. Se on vaikuttava esimerkki suomalaisen puurakentamisen tasosta.

Puurakennukset eivät ole perinteisesti sopineet tiiviiseen kaupunkirakenteeseen, mutta Katajanokan Laituri haastaa tämän käsityksen. Rakennus on onnistunut täydennys vanhaan, arvokkaaseen ympäristöön ja asettaa korkeat standardit tuleville rakennusprojekteille.

Rakennuksessa puu on läsnä monin tavoin: rakenteissa, verhouksissa ja sisustuksessa. Massiivipuun näkyvyys on ilahduttava yksityiskohta, ja eri puulajien käyttö luo lämpimän tunnelman.

Rakennusprojektissa puun käyttö on mahdollistanut sekä nopean rakennusprosessin että monipuolisen suunnittelun. Esivalmistettujen osien ansiosta on saatu aikaan visuaalisesti kiinnostava ja toimiva kokonaisuus. Projektin tavoitteet, kuten vähähiilisyys ja muunneltavuus, on onnistuttu saavuttamaan.

On hämmästyttävää, kuinka rakennus tuntuu onnistuvan kaikilla osa-alueella, kuten kestävän kehityksen arvojen toteuttamisessa, puuarkkitehtuurin uudistamisessa ja erilaisten puutuotteiden yhdistämisessä kokonaisuudeksi, sisätilojen viihtyisyydessä, rakentamisen työnjäljen laadun ja detaljien hallinnassa, rationaalisessa rakentamisessa ja projektin hallinnassa tai käyttäjien tyytyväisyyden toteutumisessa.

Voittaneen työn toteutukseen ovat osallistuneet muun muassa seuraavat tahot:

  • Rakennuttaja: Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma
  • Arkkitehtisuunnittelu: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy
  • Sisustussuunnittelu: Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy (pääaula, kahvila, toimistotilat ja yleiset tilat), Franz Design Oy (hotelli, ravintola)
  • Rakennesuunnittelu: Sweco Finland Oy
  • Päätoteuttaja: Haahtela-rakennuttaminen Oy
  • Puuosien toimittaja: Stora Enso (CLT, LVL) & Punkaharjun Puutaito Oy (LVL pilarit ja palkit, jatkojalostus)
  • Palotekninen suunnittelu: KK-Palokonsultti Oy
  • Akustiikkasuunnittelu: Akukon Oy
  • Maisemasuunnittelu: Nomaji maisema-arkkitehdit Oy
  • Elinkaarisuunnittelu: Granlund Oy
  • Aulan erikoisrakenteet: Raision Puusepät Oy

Lisää tietoa kohteesta:
https://puuinfo.fi/arkkitehtuuri/puupalkinto-yleisoaanestys/katajanokan-laituri/

Tuomaristo

Vuoden 2024 Puupalkinnon voittajan valitsi tuomaristo, jonka jäseninä toimivat Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n puheenjohtaja arkkitehti SAFA Asko Takala, Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön yliopisto-opettaja arkkitehti SAFA Matti Lakkala ja Aalto-yliopiston Arkkitehtuurin laitoksen lehtori arkkitehti SAFA Karola Sahi.

Yleisöäänestyksen voittaja: Maatullin peruskoulu

Puupalkinto yleisöäänestyksen voitti Maatullin peruskoulu. Kohde sai kolmanneksen annetuista äänistä. Ääniä annettiin yli 2000.

Helsingin uusi peruskoulu ja päiväkoti kytkeytyy läheisesti luontoon. Vihreä koulukonsepti pohjautuu tutkimustuloksiin, joiden mukaan puurakenteinen, luonnonläheinen oppimisympäristö voi vaikuttaa myönteisesti lasten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.

Kuva: Tuomas Uusheimo

Maatullin koulu ja päiväkoti sijaitsee vehreällä puistoalueella Helsingin Tapulikaupungissa, ja siinä on tilat 700 oppilaalle ja 238 päiväkotilapselle. Massoittelultaan kokonaisuus muistuttaa kylää, jonka viisi puurakennusta on koottu vehreän ”metsäaukion” ympärille. Aukiomainen sisäpiha tuo vehreän luonnon koulun sydämeen, elävöittäen oppimisympäristöä ja tarjoten tavanomaisesta poikkeavaa lisäarvoa. Koulu ja sen pihojen oppimisympäristöt sulautuvat saumattomasti läheiseen puistomaisemaan, eikä maastoon tai puihin ole tarvinnut kajota.

Massiivipuumoduuleista rakennettu Maatullin peruskoulu ja päiväkoti on Helsingin ensimmäisiä puisia koulurakennuksia. Puuverhoillun julkisivun pystyrimoitus on saanut inspiraationsa rakennusta ympäröivistä puista, ja se saattaa ulko- ja sisätilat dynaamiseen vuorovaikutukseen keskenään.

Suunnittelu käynnistyi julkisella kaksivaiheisella kilpailulla alkuvuodesta 2021. Voittajaehdotuksen tekijät olivat Fors Arkitekter ja Blomqvist Arkitektur. Projektia jatkosuunnittelussa luotsannut Fors Arkitekter pyysi Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallia suomalaiseksi yhteistyökumppanikseen sekä pää- ja rakennussuunnittelijaksi jatkosuunnitteluun. Hanke käynnistettiin toukokuussa 2021. Rakennushanke valmistui elokuussa 2024.

Tuomaristo toteaa seuraavaa:

Puu lisää hyvinvointia käyttäjilleen rakennuksessa monessa muodossa. Sisäpihan luonto sekä koulua ympäröivä puisto ovat harvinaisen elävästi koettavissa sisällä oppimisympäristöissä. Koulun rationaalinen rakentamistapa ja sisätiloissa kaikkialla läsnä oleva konstailematon puunkäyttö edustavat tervettä ja edistyksellistä puurakentamista.

Maatullin peruskoulu ja päiväkoti esimerkillään viitoittaa puukoulusuunnittelua entisestään rikkaampaan ja elämyksellisempään suuntaan.

Arkkitehtisuunnittelu: Johtava arkkitehtisuunnittelija (pääkonsultti): Fors Arkitekter
Toteutuksesta vastannut: Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy

Kilpailuvaiheessa ja ehdotussuunnitteluvaiheessa Forsin kumppanina toimi Blomqvist Arkitektur.

Lisää tietoa kohteesta:
https://puuinfo.fi/arkkitehtuuri/puupalkinto-yleisoaanestys/maatullin-peruskoulu/


Vuoden 2024 ehdokkaat

Puupalkintokilpailuun saapui määräaikaan mennessä 20 ehdotusta, joista esiraati valitsi 12 kohdetta ehdolle Puupalkinnon saajaksi ja yleisöäänestykseen. Ehdokkaat edustivat erittäin korkealaatuista arkkitehtuuria ja monipuolista puun käyttöä rakentamisessa. Kilpailun tuomaristo piti ehdotusten tasoa erittäin korkeana.

Tämän vuoden kärkikaartiin nostettuja rakennuksia yhdistää rakentamiseen osallistuneiden eri osapuolien sitoutuminen yhteisiin laadullisiin tavoitteisiin. Se tuloksena on syntynyt hämmästyttävän laadukasta uutta puuarkkitehtuuria.

Kuvia voi ladata tiedotuskäyttöön osoitteesta:
https://drive.google.com/drive/folders/1qs43BYEubTGQkQ0QBXBZLuglKz3MtqWV?usp=sharing

________________________________________________________________________

Taustaa 27. Puupalkinnolle

Puupalkinto jaetaan vuosittain kannustuksena rakennukselle, sisustukselle tai rakenteelle, joka edustaa korkealaatuista, suomalaista puuarkkitehtuuria tai jossa puuta on käytetty rakennustekniikkaa edistävällä tavalla. Puupalkinto on jaettu vuodesta 1994 alkaen. Nyt myönnettävä palkinto on järjestyksessä kahdeskymmenesseitsemäs. Palkinnon myöntää Puuinfo Oy.

Puupalkintoa jakaessaan tuomaristo kiinnittää erityistä huomiota kohteen arkkitehtoniseen laatuun, puun käytön innovatiivisuuteen sekä kohteen yleiseen huomioarvoon.

Aiemmat voittajat: