20.12.2023

Oulu – Pudasjärvi

Oulu

Oulun kristillinen koulu ja päiväkoti Verso

Kuva: Hoivarakentajat Oy

Vuonna 2021 ovensa avannut Oulun kristillinen koulu ja päiväkoti Verso sijaitsee lähellä meren rantaa. Hengittävä ja kosteutta tasaava hirsi on nähtävissä ja aistittavissa lähes kaikissa rakennuksen tiloissa.

Rakennusta käyttävät päiväkotilapset, esikoululaiset sekä peruskoululaiset ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan asti. L-mallinen pohjaratkaisu ohjaa kasvun polkua: päiväkodista kuljetaan alkuopetuksen kautta alaluokkasiipeen, josta jatketaan yläluokkalaisten aineopetustiloihin monitoimisalia sivuten.

Lue lisää täältä.

Kaijonharjun uusi päiväkoti

Oulun Kaijonharjuun on lokakuussa 2023 valmistunut CLT -elementeistä rakennettu vähähiilinen ja haitta-aineeton päiväkoti, joka on otettu käyttöön tammikuuussa 2024. Päiväkodissa on tilat viidelle päiväkotiryhmälle.

Pudasjärvi

Pudasjärvi – Suomen hirsipääkaupunki on päättänyt, että kaupungin kaikkien julkisten rakennusten ensisijainen rakennusmateriaali on hirsi.

Lumi Areena

LumiAreena on Pudasjärven kaupungin omistama tapahtumakeskus, joka tarjoaa tilat kokouksista liikuntakäyttöön.

Kyseessä sanotaankin olevan maailman ensimmäinen tämän tyyppiseen käyttötarkoitukseen rakennettu moderni hirsirakennus.

Hirsihovi

Kuva:  Juha Nyman

Pudasjärvelle valmistui syksyllä 2021 kaksi Suomen ensimmäistä hirsikerrostaloa, joiden hiilijalanjälki on pieni. Kohteen rakentaminen alkoi toukokuussa 2020 betonirungon ja vesikaton rakentamisella. Syksyllä 2020 asennettiin hirret ja työmaa valmistui syksyllä 2021.

Lue lisää täältä.

Hyvän olon Pirtti

Kuva: Raimo Ahonen

Pudasjärven kaupungin rakennuttama mittavan kokoinen hirsirakennus Hyvän olon keskus Pirtti, kokoaa  alleen lukuisia kaupungin tarjoamia palveluita. Rakennus otettiin käyttöön lokakuussa 2021. Suunnittelussa pyrittiin ”koko kansan Pirttiin”, joka toimisi kuin yhteisenä olohuoneena kuntalaisille.

Lue lisää täältä.

Hirsikampus

Kuva: Raimo Ahonen

Aapasoiden ja erämaiden ympäröimä Pudasjärvi päätti vuonna 2012 sijoittaa kaupunkikeskuksessa sijaitsevien peruskoulujen, lukion ja kansalaisopiston toiminnot uuteen, pääosin hirsirakenteiseen koulukampukseen. Hirren käytön yhtenä tavoitteena on ollut päästä eroon keskustan koulukiinteistöjä vaivanneista kosteus- ja sisäilmaongelmista. Samalla se oli ekologinen valinta ja antoi työtä paikalliselle hirsitoimittajalle.

Lue lisää täältä.