5.1.2023

Uusi strategia ja vanhojen perinteiden vaalimista – 2022 antoi hyvät eväät eteenpäin

Opintomatkalaisia Växjön aseman rappusilla, kuva: Olivia Thim.

Strategiavuosi käynnistettiin laajalla asiakaskyselyllä, jossa kerättiin Puuinfon asiakkaiden mielipiteitä Puuinfon tuotteista ja palveluista. Kysely avasi useita kehittämiskohteita, mutta vahvisti myös käsitystä Puuinfon tärkeästä roolista ja laadukkaasta palvelusta puun käytön edistämiseksi. Lue: Puuinfon asiakaskyselyn satoa

Kevään Puuinfon hallitus päätti uudesta strategiasta. Puuinfon tulee tulla tunnetuksi rakennusalan asiantuntijoiden keskuudessa, puun haluttavuuden ja hyväksyttävyyden parantamiseen täytyy panostaa ja kansainvälisesti pitää verkostoitua. Lue: Strategia 2022-2025

Keväällä perjantaiaamut alkoivat virtuaalisilla luennoilla, joilla esiteltiin tekeillä olevaa teollisen puurakentamisen opetusmateriaalia. Suositut luennot keräsivät satoja kuulijoita. Tuotettu opetusmateriaali on avoimesti kaikkien käytettävissä ja ladattavissa puuinfo.fi/koulutus-sivulla.

Opintomatkoilla reissattiin Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Göteborgissa ja Växjössä. Ensisijaisesti kuntien rakennuttajia lähti reissuun, kun suunnattiin bussi kohti puukouluja ja -päiväkoteja. Vieraanvaraisuuttaan osoittivat Pudasjärven kaupunki, Kontiotuote Oy, Kuhmon kaupunki, Oy Crosslam Kuhmo Ltd., Juminkeko ja Kajaanin ammattikorkeakoulu. Ruotsin puolella tapasimme huippuarkkitehtejä ja muita kiinnostavia ihmisiä, jotka esittelivät upeita puisia rakennuksia ja projektejaan.

Puu-lehden reportterit päätyivät käymään Forum Wood Building France ja Nordic Bauhaus Into the Woods -tapahtumissa. Kesäisellä juttukeikalla käytiin puutavarakauppiaan luona PR-Aitassa. Yleisötapahtumista oli jopa ylitarjontaa korona-ajan jälkeen (keskimmäisessä kuvassa minitaloja Fiskarsissa).

Puu-lehdissä käsiteltiin julkista rakentamista, kiertotaloutta, vapaa-ajanrakentamista, pientaloja ja kerrostaloja. Erikoisnumero tehtiin Puutuoteteollisuuden Teollisen puurakentamisen tuottavuusloikka-hankkeen tuloksista.

FinnBuild-messuilla Puuinfo järjesti oman seminaarin, joka keräsi katsomon täyteen kiinnostuneita. Puuinfon ja Puupäivän kumppaniyritykset sekä Aalto-yliopisto.

Julkista rakennuttajaa Puuinfossa palveli kolme eri hanketta, joiden myötä kehitettiin ePuu-palvelua sekä Rakennuttaminen– ja Toteutetut kohteet -sivustoja. ePuu:n kustannustietoa täydennettiin yhdessä Matsäkeskuksen, Tampereen yliopiston ja ARA:n kanssa.

Suuren yleisön tiedonnälkään Puuinfo toteutti videosarjan puukerrostalorakentamisesta ja -asumisesta. Videosarjaa tehtiin usean toimijan voimin, ja sen tarkoitus on tuottaa tietoa murtamaan negatiivisia ennakkokäsityksiä puurakentamisesta kaupungeissa.

Puupäivään vietettiin riemukkaissa tunnelmissa marraskuussa. Kolmen vuoden jälkeen Messukeskuksen Siipi oli täynnä jälleennäkemisen iloa ja yhteiskehittämisen henkeä. Puupäivän tunnelmista tarkemmin: Puupäivä 2022 palasi normaaliin – ”Iso ja hieno panostus puualalta. Kiitos.”

Vuoden puutavarakauppias 2022 -palkinnon Puupäivässä sai Heinolan Levy ja Lista. Kuvassa yrittäjät Samu ja Saku Virtanen. Kuva: Johanna Autio
Puupalkinto 2022 luovutettiin Helsinki-Vantaan uuden terminaalirakennuksen alakatolle. Pääsuunnittelijana ALA Arkkitehdit. Kuva: Tuomas Uusheimo
Julkisen puurakentamisen edistäjän palkinnon jakoi ministeri Maria Ohisalo. Palkinnon vastaanottivat Mikko Simpanen ja Katerina Zaitseva Tuusulan kunnasta. Kuva: Minna Mattsson.

Puuinfo palveli tiedonjanoisia myös sähköisesti. YouTube-kanavan suosituimpia videoita on ladattu kymmeniä tuhansia kertoja, LinkedIn-profiili sai 2000. seuraajansa. Verkkosivut löydettiin edelleen hyvin. Suosituimmat sivut käyntimäärineen:

Projektipäällikkö Hilppa Iittiläinen saavutti Puuinfossa kymmenen palvelusvuoden merkkipaalun ja Anu Turunen nimitettiin toimitusjohtajaksi. Viestinnän asiantuntija Anne Soininen vastasi viestinnästä alkuvuoden. Projekteissa mukana osa-aikaisina olivat Raminta Sarkauskaite, Iina Neittamo ja Miro Seppälä. Taís Griguol on ollut Puuinfossa työkokeilussa.

Hilppa Iittiläinen, Raminta Sarkauskaite ja Anu Turunen, kuva: Taís Griguol.

Teksti ja kuvat, jos ei muuta mainita: Anu Turunen

………………………

Kurkista vielä vuoteen 2021: Virtuaalitapahtumia ja uusia tuulia – Puuinfon vuosi 2021 pähkinänkuoressa