7.7.2023

LVL by Stora Enso

LVL by Stora Enso (Laminated Veneer Lumber, viilupuu) on edistyksellinen puutuote, joka soveltuu laajalti erilaisiin rakenteisiin niin uudis- kuin korjausrakentamisessa. LVL on materiaalina kevyt mutta poikkeuksellisen luja. Sillä on erinomainen kuormankantokyky, se on tasalaatuista ja sitä on helppo työstää.

LVL:n ominaispiirteiden taustalla on huolellinen raaka-aineen valinta ja tuotantotapa: tukeista sorvataan 3 mm paksuja viiluja, jotka liimataan yhteen lämmön ja paineen alla. Tuotteen ominaisuudet optimoidaan mittaamalla erikseen jokaisen viiluarkin tiheys, kosteuspitoisuus ja kimmomoduuli. Lajitellut viiluarkit liimataan yhtenäiseksi aihioksi maailman edistyksellisimmällä tuotantolinjalla Varkaudessa.

Stora Enson LVL-tuotteita on saatavilla seuraavissa laaduissa:

  • T-laatu, sopii parhaiten seinätolppiin
  • S-laatu, sopii parhaiten palkkeihin
  • X-laatu, ristiinliimatut viilut, sopii parhaiten seinä- ja välipohjarakenteisiin.

T-laadun tuotteissa viilukerrosten syysuunta on pitkittäinen. T-laadun etuja ovat mittojen tarkkuus ja kieroutumattomuus sekä rakenteen jäykkyys. T-laatu soveltuu siksi kohteisiin, joissa edellytetään rakenteiden mittapysyvyyttä ja suoruutta keveydestä tinkimättä. Tyypillinen käyttökohde onkin väliseinätolpat.

Myös S-laadussa kaikkien viilujen syysuunta on sama, mikä parantaa materiaalin lujuusominaisuuksia. Lujuutensa sekä keveytensä ja työstettävyytensä ansiosta S-laatu sopii ihanteellisesti rakennusteollisuuden käyttökohteisiin puurunkorakentamisesta palkkeihin ja kattorakenteista valumuotteihin.

X-laadussa osa viiluista laminoidaan ristiin, jolloin materiaalin mittapysyvyys on tavanomaistakin parempi. X-laatu soveltuu lukemattomiin käyttökohteisiin – etenkin kun määräävänä mitoitus- perusteena on leikkauslujuus tai levyistä tehdyltä välipohja- tai kattorakenteelta vaaditaan isoa jänneväliä.

Lue lisää Stora Enson nettisivuilta.

Ota yhteyttä.