22.7.2020

Accoya® -puu

Accoya®-puu on teollisuus etikalla asetyloitua (pinus Radiata) mäntyä, joka tuotetaan vastuullisesti PEFC ja FSC- sertifioiduista metsistä. Accoya® asetyloinnnissa puussa tapahtuu kemiallinen reaktio puun soluseinässä, kun hydroksiiniryhmät muuttuvat asetyyliryhmiksi. Puun solukko muuttuu vettä hylkiväksi ja puusta tulee lujaa, kestävää ja mittapysyvää. Lahottajasieni ei pysty tunkeutumaan käsitelteltyyn Accoya®-puuhun, koska siitä on poistettu sienien tarvitsema kosteus. Asetylointi vaikuttaa ensisijaisesti lujuuteen, mittapysyvyyteen ja biologiseen vastustuskykyyn eli lahon sietokykyyn. 

Accoya®-puu on todistetusti täysin myrkytöntä (The Proceedings of the Third Conference on Wood Modification 2007, 71). Accoya®-puuta on testattu kaikentyyppisissä sääolosuhteissa, ja jopa veden alla. Sen on todistettu useissa eri tutkimuksissa kestävän rankkojakin ympäristöolosuhteita. 

ACCOYA®-TUOTTEILLA ON 50 VUODEN TAKUU MAANPÄÄLLISISSÄ RAKENTEISSA JA 25 VUODEN TAKUU MAAKOSKETUKSESSA TAI VEDESSÄ!

Terassilaudoitus

Terassilaudoituksessa huoltovapaus, pitkäikäisyys ja luonnollisuus ovat tärkeitä tekijöitä. Accoy-terasssi tuntuu miellyttävältä jalan alla, se on tikkuuntumaton, eikä ole liukas märkänäkään mikä lisää terassin käyttömukavuutta. Accoya®n huoltovapaus tekee siitä ylivoimaisesti parhaan terassilaudan. Kauniin ja esteettisen terassin lisäksi on turvallista tietää, että Accoya®-puu on täysin myrkytöntä. 

Julkisivulaudoitus

Accoya®-puu sopii julkisivulaudoituksiin ja on elinkaarikustannuksiltaan paras ratkaisu. Accoya®-puuta ei tarvitse pintakäsitellä, sillä on käsittelemättömänäkin 50 vuoden takuu. Accoya® soveltuu myös maalattaviin julkisivuihin, koska mittapysyvyyden ansiosta pintakäsittely kestää jopa 2-3 kertaa tavanomaista pidempään. Accoya voidaan palosuojata ekologisella Burnblockpalosuojakäsittelyllä, jota ei tarvise uusia rakennuksen elinkaaren aikana. 

Ikkunat, ovet, puusepän tuotteet sekä aurinko- ja näkösuojasäleiköt

Accoya®-puu on kestävämpää ja mittapysyvämpää kuin muut puut. Ovissa ja ikkunoissa on käytön kannalta erittäin tärkeää, etteivät ne turpoa, kieroudu tai väänny. Accoya®-puun mittapysyvyyden ansiosta pintakäsittely kestää jopa 2-3 kertaa tavanomaista pidempään. 

Erikoiskohteet, projektit, ulkokalusteet ja –välineet

Accoya® sopii vaativiin ja näyttäviin projekteihin, jossa puun käytölle ulkona asetetaan korkeat vaatimukset pitkäikäisyyden ja kestävyyden suhteen. Accoya®-puu sopii täydellisesti pöytiin, tuoleihin, piharakennuksiin, leikkikenttävälineisiin, kukkalaatikoihin ja maisemointilaudoituksiin, sillä se on myrkytöntä, sietää erilaisia sääolosuhteita ja kestää maakosketuksessa käsittelemättömänäkin pitkälle yli 25 vuotta (takuu 25 v.). Accoya® mahdollistaa mittatarkkojen rakennedetaljien toteuttamisen. 

Accoya sahatavaran mitat & luokat

Erikoistilauksina Accoya voidaan toimittaa asiakkaan toivomissa mitoissa ja pituuksissa sahapintaisen sahatavaran mittojen sisällä, ja saatavuuden mukaan. 

Sahapintaisen sahatavaran yleisimmät pituudet:
2,4 m, 3,0 m, 3,6 m, 4,2m, 4,8 m 
Sahapintaisen sahatavaran yleisimmät poikkileikkausmitat:
25 x 100mm, 25 x 125 mm, 25 x 150 mm, 25 x 200 mm
32 x 100 mm, 32 x 125 mm, 32 x 150 mm, 32 x 200 mm
38 x 125 mm, 38 x 150 mm, 38 x 200 mm
50 x 100 mm, 50 x 150 mm, 50 x 200 mm
63 x 100 mm, 63 x 125 mm, 63 x 150 mm
75 x 100 mm, 75 x 125 mm,75 x 150 mm 

Sormijatketut tai laminoidut vaihtoehdot myös saatavana. 

Luokat, < 50 mm paksuiset puutavarat

A1: 4 sivua ensisijaisesti virheettömiäA2: 3 sivua ensisijaisesti virheettömiäA3: 1 sivu ensisijaisesti virheettömiäB: Molemmat puolet rajoitetulla määrällä pieniä vikoja 

Luokat, ≥ 50 mm paksuiset puutavarat

A1: 4 sivua ensisijaisesti virheettömiäA2, A3 ja B -luokissa voi ilmetä vikoja kaikilla sivuilla 

Myös muita luokkia ja mittoja saatavana, jopa 6 metriin asti.

Materiaali

  • Ekologisesti asetyloitua mäntyä 100 %, (pinus Radiata), joka peräisin metsistä, joilla on FSC- tai PEFC-sertifiointi
  • Luonnollisesti uusiutuva
  • Täysin kierrätettävissä, Accoya®-puun jälkikäyttö/hävittäminen ei vaadi erityistoimenpiteitä, puu voidaan polttaa normaalisti tai viedä kaatopaikalle
  • Mittatarkka
  • Luja/kestävä
  • Myrkytön
  • Huoltovapaa
  • UV kestävä
  • Tikkuuntumaton
  • Lahoamaton

Kestävyys

EN113 Luokka 1 (korkein luokka) Accoya® asetylointi estää erilaisten lahosienten kasvun itse puussa. Modifiointi suojaa myös ruskea- ja huokosieniä vastaan. Accoya® on tremiittivapaa. 

PaloluokkaLuokka C (ASTM E84). Accoya®-puuta voidaan palosuojata, jotta se täyttää korkeampia palovaatimuksia. 
TaivutuslujuusEN 408,39 N/mm² 
TaivutusjäykkyysEN 408,8790 N/mm² 
LämmönjohtokykyEN 12667,=0,13 Wm-1K-1
Janka kovuusASTM D143, sivu 4100 N, katkopinnat 6600 N 
TyöstettävyysTyöstäminen ei vaikuta Accoya® – puun ainutlaatuisiin ominaisuuksiin, koska se on kauttaaltaan modifioitu. Puun työstöä voidaan verrata normaaleihin puulajeihin. 
LiimausAccoya®-puun liimauksessa on varmistettava liiman soveltuvuus liiman valmistajalta. Ei suositella MUF-liiman käyttöä. 
Viimeistely, ikääntyminen ja pintakäsittelyn kestoAccoya puuta ei välttämättä tarvitse pintakäsitellä ollenkaan sen kestävyyden parantamiseksi. Accoya®-puu on käsittelemättömänä täysin huoltovapaa (50 vuoden takuu). Accoya®-puuhun voidaan kuitenkin soveltaa yleisimmin käytettyjä pintakäsittelyjä, mm. maaleja ja öljyjä. Öljy- ja vesipohjaisia pintakäsittelymenetelmiä on testattu monipuolisesti. Accoya®-puussa käsittely pysyy jopa 2 -3 kertaa kauemmin kuin muissa puutuotteissa. Pintakäsittelytuotteen soveltuvuus tarkistettava sen valmistajalta.
KiinnitysSuositellaan käytettäväksi korroosion kestäviä teräskiinnityksiä. EN10088-1 mukaisia, kuten A2 ja A4 laatuista ruostumatonta terästä.

Kutistuminen

100 % RH -> 65 % RH, +20°C   Märkä – uunikuiva
Radiaali 0,4 %Radiaali 0,7 %
Tangentiaalinen 0,8 %Tangentiaalinen 1,5 %

Lue lisää

Accoya- terassien jälleenmyynti: Kysy tarjousta hyvin varustetusta K-Raudasta.

Maahantuonti, myynti ja neuvonta
Novenberg Oy
Lemuntie 3-5, 00510 HELSINKI 
Puhelin 044 244 1236
info@novenberg.fi
www.novenberg.fi