22.7.2020

Accoya® -puu

Accoya®-puu on teollisuusetikalla asetyloitua (pinus Radiata) mäntyä, joka tuotetaan vastuullisesti PEFC ja FSC- sertifioiduista metsistä. Accoya® asetyloinnnissa puussa tapahtuu kemiallinen reaktio puun soluseinässä, kun hydroksiiniryhmät muuttuvat asetyyliryhmiksi. Puun solukko muuttuu vettä hylkiväksi ja puusta tulee lujaa, kestävää ja mittapysyvää. Lahottajasieni ei pysty tunkeutumaan käsitelteltyyn Accoya®-puuhun, koska siitä on poistettu sienien tarvitsema kosteus. Asetylointi vaikuttaa ensisijaisesti lujuuteen, mittapysyvyyteen ja biologiseen vastustuskykyyn eli lahon sietokykyyn. 

Accoya®-puu on todistetusti täysin myrkytöntä (The Proceedings of the Third Conference on Wood Modification 2007, 71). Accoya®-puuta on testattu kaikentyyppisissä sääolosuhteissa, ja jopa veden alla. Sen on todistettu useissa eri tutkimuksissa kestävän rankkojakin ympäristöolosuhteita. 

ACCOYA®-TUOTTEILLA ON 50 VUODEN TAKUU MAANPÄÄLLISISSÄ RAKENTEISSA JA 25 VUODEN TAKUU MAAKOSKETUKSESSA TAI VEDESSÄ!

Terassilaudoitus

Terassilaudoituksessa huoltovapaus, pitkäikäisyys ja luonnollisuus ovat tärkeitä tekijöitä. Accoy-terasssi tuntuu miellyttävältä jalan alla, se on tikkuuntumaton, eikä ole liukas märkänäkään mikä lisää terassin käyttömukavuutta. Accoya®n huoltovapaus tekee siitä ylivoimaisesti parhaan terassilaudan. Kauniin ja esteettisen terassin lisäksi on turvallista tietää, että Accoya®-puu on täysin myrkytöntä. 

Julkisivulaudoitus

Accoya®-puu sopii julkisivulaudoituksiin ja on elinkaarikustannuksiltaan paras ratkaisu. Accoya®-puuta ei tarvitse pintakäsitellä, sillä on käsittelemättömänäkin 50 vuoden takuu. Accoya® soveltuu myös maalattaviin julkisivuihin, koska mittapysyvyyden ansiosta pintakäsittely kestää jopa 2-3 kertaa tavanomaista pidempään. Accoya voidaan palosuojata ekologisella Burnblockpalosuojakäsittelyllä, jota ei tarvise uusia rakennuksen elinkaaren aikana. 

Ikkunat, ovet, puusepän tuotteet sekä aurinko- ja näkösuojasäleiköt

Accoya®-puu on kestävämpää ja mittapysyvämpää kuin muut puut. Ovissa ja ikkunoissa on käytön kannalta erittäin tärkeää, etteivät ne turpoa, kieroudu tai väänny. Accoya®-puun mittapysyvyyden ansiosta pintakäsittely kestää jopa 2-3 kertaa tavanomaista pidempään. 

Erikoiskohteet, projektit, ulkokalusteet ja –välineet

Accoya® sopii vaativiin ja näyttäviin projekteihin, jossa puun käytölle ulkona asetetaan korkeat vaatimukset pitkäikäisyyden ja kestävyyden suhteen. Accoya®-puu sopii täydellisesti pöytiin, tuoleihin, piharakennuksiin, leikkikenttävälineisiin, kukkalaatikoihin ja maisemointilaudoituksiin, sillä se on myrkytöntä, sietää erilaisia sääolosuhteita ja kestää maakosketuksessa käsittelemättömänäkin pitkälle yli 25 vuotta (takuu 25 v.). Accoya® mahdollistaa mittatarkkojen rakennedetaljien toteuttamisen. 

Accoya sahatavaran mitat & luokat

Erikoistilauksina Accoya voidaan toimittaa asiakkaan toivomissa mitoissa ja pituuksissa sahapintaisen sahatavaran mittojen sisällä, ja saatavuuden mukaan. 

Sahapintaisen sahatavaran yleisimmät pituudet:
2,4 m, 3,0 m, 3,6 m, 4,2m, 4,8 m 
Sahapintaisen sahatavaran yleisimmät poikkileikkausmitat:
25 x 100mm, 25 x 125 mm, 25 x 150 mm, 25 x 200 mm
32 x 100 mm, 32 x 125 mm, 32 x 150 mm, 32 x 200 mm
38 x 125 mm, 38 x 150 mm, 38 x 200 mm
50 x 100 mm, 50 x 150 mm, 50 x 200 mm
63 x 100 mm, 63 x 125 mm, 63 x 150 mm
75 x 100 mm, 75 x 125 mm,75 x 150 mm 
* Sormijatketut tai laminoidut vaihtoehdot myös saatavana. 

Luokat, < 50 mm paksuiset puutavarat

A1: 4 sivua ensisijaisesti virheettömiäA2: 3 sivua ensisijaisesti virheettömiäA3: 1 sivu ensisijaisesti virheettömiäB: Molemmat puolet rajoitetulla määrällä pieniä vikoja 

Luokat, ≥ 50 mm paksuiset puutavarat

A1: 4 sivua ensisijaisesti virheettömiäA2, A3 ja B -luokissa voi ilmetä vikoja kaikilla sivuilla 

Myös muita luokkia ja mittoja saatavana, jopa 6 metriin asti.

Materiaali

  • Ekologisesti asetyloitua mäntyä 100 %, (pinus Radiata), joka peräisin metsistä, joilla on FSC- tai PEFC-sertifiointi
  • Luonnollisesti uusiutuva
  • Täysin kierrätettävissä, Accoya®-puun jälkikäyttö/hävittäminen ei vaadi erityistoimenpiteitä, puu voidaan polttaa normaalisti tai viedä kaatopaikalle
  • Mittatarkka
  • Luja/kestävä
  • Myrkytön
  • Huoltovapaa
  • UV kestävä
  • Tikkuuntumaton
  • Lahoamaton

Kestävyys

EN113 Luokka 1 (korkein luokka) Accoya® asetylointi estää erilaisten lahosienten kasvun itse puussa. Modifiointi suojaa myös ruskea- ja huokosieniä vastaan. Accoya® on tremiittivapaa. 

Kutistuminen

100 % RH -> 65 % RH, +20°C   Märkä – uunikuiva
Radiaali 0,4 %Radiaali 0,7 %
Tangentiaalinen 0,8 %Tangentiaalinen 1,5 %

Accoya® -puun ominaisuudet

PaloluokkaLuokka C (ASTM E84). Accoya®-puuta voidaan palosuojata, jotta se täyttää korkeampia palovaatimuksia. 
TaivutuslujuusEN 408,39 N/mm² 
TaivutusjäykkyysEN 408,8790 N/mm² 
LämmönjohtokykyEN 12667,=0,13 Wm-1K-1
JankakovuusASTM D143, sivu 4100 N, katkopinnat 6600 N 
TyöstettävyysTyöstäminen ei vaikuta Accoya® – puun ainutlaatuisiin ominaisuuksiin, koska se on kauttaaltaan modifioitu. Puun työstöä voidaan verrata normaaleihin puulajeihin. 
LiimausAccoya®-puun liimauksessa on varmistettava liiman soveltuvuus liiman valmistajalta. Ei suositella MUF-liiman käyttöä. 
Viimeistely, ikääntyminen ja pintakäsittelyn kestoAccoya puuta ei välttämättä tarvitse pintakäsitellä ollenkaan sen kestävyyden parantamiseksi. Accoya®-puu on käsittelemättömänä täysin huoltovapaa (50 vuoden takuu). Accoya®-puuhun voidaan kuitenkin soveltaa yleisimmin käytettyjä pintakäsittelyjä, mm. maaleja ja öljyjä. Öljy- ja vesipohjaisia pintakäsittelymenetelmiä on testattu monipuolisesti. Accoya®-puussa käsittely pysyy jopa 2 -3 kertaa kauemmin kuin muissa puutuotteissa. Pintakäsittelytuotteen soveltuvuus tarkistettava sen valmistajalta.
KiinnitysSuositellaan käytettäväksi korroosion kestäviä teräskiinnityksiä. EN10088-1 mukaisia, kuten A2 ja A4 laatuista ruostumatonta terästä.
UlkonäköHyvin vaalea, harmaantuu muutamassa vuodessa. Saatavilla pintakäsiteltynä.
HuoltoTehtaan kestävyystakuu 50 vuotta. Pesu ja harjaus tarvittaessa.
OminaisuudetPitkä elinkaari, lahoamaton, mittapysyvä, kestävä, patentoitu valmistusprosessi.

Lue lisää

Accoya- terassien jälleenmyynti: Kysy tarjousta hyvin varustetusta K-Raudasta.

Maahantuonti, myynti ja neuvonta
Novenberg Oy
Lemuntie 3-5, 00510 HELSINKI 
Puhelin 044 244 1236
info@novenberg.fi
www.novenberg.fi