10.7.2020

Hirsityypit ja perusprofiilit

Hirsityypit jaotellaan niiden koostumuksen ja muodon perusteella. Hirsi voi olla massiivi- ja lamellihirsi. Hirsien muodot ovat kulmikas hirsi ja pyöröhirsi. Nykyisin on saatavissa myös painumattomia hirsiä ja modernilla ohuella saumalla olevia hirsiä. Kaikkia hirsityyppejä koskevat samat veistoperiaatteet.

Massiivihöylähirret

Tyypillisiä massiivihöylähirsiä
Suorakaiteen muotoisen hirren pinta voidaan piiluta joko koneellisesti tai käsin veistämällä. 

Leveys 95…205 mm
Korkeus 170…220 mm 

Leveys, korkeus ja profiilin muoto vaihtelevat valmistajakohtaisesti.

Tyypillisiä massiivipyöröhirsiä
Pyöröhirsi on poikkileikkaukseltaan ympyrä tai sitä lähellä oleva muoto. Se voidaan valmistaa koneellisesti sorvaamalla tai käsin veistämällä. 

Halkaisija 150…230 mm 

Halkaisija ja profiilin muoto vaihtelevat valmistajakohtaisesti.

Lamellihirret

Lamellihirsi koostuu toisiinsa liimatuista saman suuntaisista lamelleista. Raaka-aineena käytetään kuusi- tai mäntysahatavaraa. Lamellirakenne mahdollistaa poikkileikkaukseltaan suurien hirsien valmistamisen. Aikaisemmin poikkileikkauksen koon määritteli tukin koko. Massiivipuuhirteen verrattuna lamellihirsi on stabiilimpi kosteusmuodonmuutoksien (kieroutuminen, halkeilu jne.) näkökulmasta. Saman suuntaisista lamelleista koostuvan hirren kosteuseläminen on kuitenkin samanlaista kuin tavallisen massiivipuuhirren, joten seinien painuma tulee huomioida perinteiseen tapaan.

Tyypillisiä lamellihöylähirsiä
Lamellihirsi liimataan kahdesta tai useammasta puusoirosta joko pysty-, vaaka, tai ristisaumoin. 

Leveys 95…275 mm
Korkeus 170…275 mm 

Leveys, korkeus ja profiilin muoto vaihtelevat valmistajakohtaisesti.

Tyypillisiä lamellipyöröhirsiä
Lamellihirsi liimataan kahdesta tai useammasta puusoirosta joko pysty-, vaaka, tai ristisaumoin. 

Halkaisija 170…260 mm 

Halkaisija ja profiilin muoto vaihtelevat valmistajakohtaisesti.

Painumaton hirsi

Painumaton hirsi on lamellihirsi, jossa keskilamellin/ -lamellien syysuunta on pystyyn, jolloin painauma saadaan minimoitua.  Ristikkäiset lamellikerrokset vähentävät hirren kosteuselämisestä johtuvaa seinän painumista niin merkittävästi, että voidaan puhua painumattomasta hirsiseinästä.

Lamellihirsien profiilin muoto ja poikkileikkauksen koko vaihtelevat hieman valmistajakohtaisesti. Lamellihirsi profiloidaan höyläämällä, joten sen pinnat ovat höylättyjä.

Erikoisprofiilit

Moderni hirsisauma
Moderni hirsisauma voidaan tehdä myös hyvin ohueksi. Hirsien leveys, korkeus ja profiilin muoto vaihtelevat valmistajakohtaisesti.