10.7.2020

Soveltuvuus kantavana runkona

Rakennus voidaan toteuttaa kokonaan massiivipuulevyrunkoisena tai massiivipuulevyjä voidaan käyttää valituissa rakennusosissa muiden runkojärjestelmien yhteydessä. Tyypillisesti tällaisia rakennusosia ovat jäykistävät rakennusosat, hissikuilut yms.

Massiivipuulevyrunko soveltuu erityisesti korkeisiin rakennuksiin sen lujuuden ja jäykkyyden ansiosta. Massiivipuulevyihin voidaan toteuttaa myös lujia ja jäykkiä voimaliitoksia (tappivaarnaliitokset, liimaliitokset yms.). Ristiinlaminoinnin ansiosta massiivipuulevyt ovat tasonsa suunnassa kosteuteknisesti stabiileja, joten hyvällä rakennusosien liittymien suunnittelulla voidaan toteuttaa painumaton puurunko.

Massiivipuulevyrakenteet ovat materiaalikustannuksiltaan rankarakenteita kalliimpia, mutta suurina ja CNC-työtettyinä mittatarkkoina tuotteina massiivi-puulevyjen asennus on nopeaa. Työntehokkuudella saadaan usein kompensoitua korkeampi materiaalikustannus. Edellisestä johtuen massiivipuulevyt soveltuvat kaikenlaiseen rakentamiseen kerrosluvusta riippumatta.