10.7.2020

Seinien jäykistys

Massiivipuulevyn nurjahdus seinän tasosta

Yksinkertaisin tapa massiivipuulevyseinän nurjahduskestävyyden suurentamiseen on levyn paksuuden kasvattaminen. Tätä voi kuitenkin rajoittaa se, että seinälle on varattu vain tietty paksuusmitta, jota ei voida ylittää. Toinen menetelmä nurjahduskestävyyden suurentamiseen on levyn jäykistäminen rangoilla. Tämä tulee tavallisesti kysymykseen vain ohuilla (t=50…80 mm) massiivipuulevyillä. Tällöin tulee huomioida, että rangat tulee saada toimimaan liittorakenteena levyn kanssa. Tämä aiheuttaa vaatimuksia levyn ja rangan väliselle liitokselle. Liitos tulisi tällöin toteuttaa vinoruuveilla tai liimaliitoksena, jotta siitä saadaan riittävän luja ja jäykkä.

Massiivipuulevyn nurjahduskestävyyttä määritettäessä poikkileikkauksen leveys B on tavallisesti 1 m, kun mitoitetaan umpinaista seinää. Tulee kuitenkin muistaa, että esimerkiksi aukkojen pielissä mitta B saattaa olla hyvin pieni, jolloin aukon pielestä tulee mitoittava tekijä seinän nurjahduskestävyyden näkökulmasta.

Massiivipuulevyn lommahdus seinän tasosta

Massiivipuulevyseinä voi myös lommahtaa. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota jäykistävän seinän sivuttaistukemattoman puristetun reunan stabiliteettiin. Suositeltavaa on, että jäykistävät seinät ovat sellaisia, että puristetulla reunalla on esimerkiksi poikittaissuuntainen seinä tai sen osa, joka toimii sivuttaistukena puristetulle levyn reunalle.