Olet täällä

Ajankohtaista

Puutavarakaupalle kevät on ollut myönteinen yllätys. Erityisesti kuluttajakauppa on käynyt tänä keväänä paremmin edellisvuoteen nähden, kun asiakkailla on ollut enemmän aikaa toteuttaa koti- ja vapaa-ajan rakentamisen rästiin jääneitä töitä. Verkkopalvelujen käytössä on kevään aikana tapahtunut iso digiloikka ja noutopalvelut ovat kaupan arvion mukaan tulleet jäädäkseen, arvioi turkulaisen perheomisteisen rautakauppa Sarokkaan toimitusjohtaja Antti Leppäkoski.
Vähittäiskauppaa, teollisuutta ja ammattirakentajia palvelevan Puumerkki-konsernin uutena toimitusjohtajana vuoden alussa aloittanut Panu Miettinen toivoo nyt toimenpiteitä, joilla luottamus rakentamisen tulevaisuuteen turvataan.
M2-Kotien puukerrostalojen rakennustyöt ovat käynnistyneet Saaristokaupungissa. Talot valmistuvat keväällä 2021. Tulevat asunnot ovat kohtuuhintaisia ARA-vuokra-asuntoja.
Tervetuloa osallistumaan Metsäkeskuksen puurakentamishankkeiden yhteistyössä järjestämäiin webinaareihin. Osa 1. Ke 27.5. klo 14-15:00 Hiilibudjetointi tulee - Rakennuksen vähähiilisyyden arviointi Osa 2. Ke 17.6. klo 14-15:00 Puurakentamisen ohjauksen ja edistämisen keinot kaavoituksessa Osa 3. Ke 16.9. klo 14-15:00 Puurakenteiden palosuunnittelu ja -mitoitus Webinaarit ovat maksuttomia, mutta niihin tulee ilmoittautua etukäteen (yllä olevasta linkistä). Kutsu webinaariin lähetään viimeistään päivää ennen tapahtumaa.
Tervetuloa osallistumaan Metsäkeskuksen puurakentamishankkeiden yhteistyössä järjestämäiin webinaareihin. Osa 1. Ke 27.5. klo 14-15:00 Hiilibudjetointi tulee - Rakennuksen vähähiilisyyden arviointi Osa 2. Ke 17.6. klo 14-15:00 Puurakentamisen ohjauksen ja edistämisen keinot kaavoituksessa Osa 3. Ke 16.9. klo 14-15:00 Puurakenteiden palosuunnittelu ja -mitoitus Webinaarit ovat maksuttomia, mutta niihin tulee ilmoittautua etukäteen (yllä olevasta linkistä). Kutsu webinaariin lähetään viimeistään päivää ennen tapahtumaa.
Rosoman.jpgweb.jpg Suomessa vierailleen Greenpeacen kansainvälisen metsäkampanjoinnin neuvonantajan Grant Rosomanin mukaan järjestön ensisijaisena metsäpolitiikan tavoitteena on löytää tapoja varastoida hiiltä metsään ja pitkäkestoisiin puutuotteisiin. Vaikka ympäristöjärjestöjen ja metsäteollisuuden vuoropuhelussa on yhteistä maaperää, suurimpana erottavana tekijänä metsäpolitiikan valtavirtaan Rosoman näkee hakkuiden kasvattamisen ja puun energiakäytön. Hiilivero rakentamiseen Rosomanin mukaan puun käyttö esimerkiksi puurakentamisessa tuottaa etuja enemmän. – Oma taloni on rakennettu täysin...
Finnfoam on liittynyt Puuinfon peruskumppaniksi 30.4.2020.
Puurakentajat Group Oy on puurakentamisen sekä CLT-talonrakennustekniikan erityisosaaja. Olemme kehittäneet rakenne- sekä työmenetelmiä, joiden ansiosta rakennusaika lyhenee, rakennus on rakennusteknisesti kestävä, energiatehokas ja helppo huoltaa.
Puuinfon järjestämän videokilpailun ideana on, että osallistuja kuvaa, editoi ja julkaisee tee se itse -videon jostakin itse tekemästään rakennelmasta. Se voi olla pieni tai suuri, esimerkiksi linnunpönttö, kukkalaatikko, kompostikehikko, terassi, aita, leikkimökki, maja tms.!
Elementit-E on perheyritys, jonka kotipaikka ja tehdas sijaitsevat Kouvolassa. Olemme merkittävä työnantaja ja työllistämme jopa 100 henkilöä, joista osan paikallisten yhteistyöyritystemme kautta. Uuden innovaation mukaisia lohkoina rakennettuja rakennuksia löydät kartalta lähes koko Suomen alueelta. Rakennamme päiväkoteja, kouluja ja kerhotiloja, joissa haluaisimme omien lastemme viihtyvän. Rakennamme toimitiloja, joissa itse haluaisimme työskennellä. Rakennamme hoivakoteja, joissa viihtyisimme itse ja joissa elämä on helppoa ja turvallista.
LVL-käsikirjan toiseen painokseen on tehty joitakin korjauksia. Ensimmäistä painosta (2019) voi hyvin käyttää, kunhan ottaa huomioon erilliselle korjaussivulle listatut muutokset. LVL Handbook (2020) e-kirjana Korjaukset LVL-handbook ensimmäiseen (2019) painokseen LVL-käsikirja eli LVL Handbook Europe on puutuoteteollisuuden yhteinen teos LVL.n (laminated veneer lumber) ominaisuuksista. Käsikirja tarjoaa mm. suunnittelijoille ja rakentajille laajan tietopaketin LVL:n ominaisuuksista ja käyttökohteista. Lue tiedote kokonaisuudessaan Puutuoteteollisuus ry:n sivuilta.
Erno-web.jpg Suomen Metsäsäätiön toimitusjohtajana lokakuussa 2019 aloittanut MMM Erno Järvisen mukaan Metsäsäätiö haluaa olla mukana vahvasti puurakentamista edistävissä ja mahdollistavissa hankkeissa. - Tuemme puurakentamista edistävää tutkimusta, koulutusta ja viestintää, jolla tehdään puurakentamista ja puuarkkitehtuuria tunnetuksi. Olemme mukana koko metsäsektorin arvoketjussa kannolta kerrostaloon edistämässä puun ja puutuotteiden käyttöä. - Uskon että Metsäsäätiön hankkeet lisäävät puun käytön mahdollisuuksien tunnettuutta ja muuttavat myös asenteita metsänkäyttöä kohtaan...
Puuinfon järjestämän videokilpailun ideana on, että osallistuja kuvaa, editoi ja julkaisee tee se itse -videon jostakin itse tekemästään rakennelmasta. Se voi olla pieni tai suuri, esimerkiksi linnunpönttö, kukkalaatikko, kompostikehikko, terassi, aita, leikkimökki, maja tms.!
Virossa kasvava kilpailu puuraaka-aineesta ja työvoimasta
Puulehdestä tehtiin lukijakysely maaliskuussa. Palaute lehdestä oli positiivista niin sisällön kuin ulkoasunkin osalta. Kiitos kaikille vastanneille ja lehteä lukeville!
Puukerrostalojen aika on koittanut. Suomen Puukerrostalot Oy rakentaa ekologisia, turvallisia ja älykkäitä teollisia puukerrostaloja. Tuotantomme perustuu teollisesti valmistettuihin moduuleihin, jotka valmistetaan Suomen metsien sertifioidusta puusta. Suomen Puukerrostalot oy on turvallinen ja vakaa kumppani pitkällä aikavälillä. Meille asiakassuhteet ovat tärkeintä. Missiomme on jatkuvasti parantaa vaikuttamista kestävän kehityksen hyväksi. Pyrimme tekemään parhaamme ekologisen, sosiaalisen ja ekonomisen, eli koko elinkaariajattelun näkökulmasta. Emme ainoastaan tuota asuntoja, vaan rakennamme ja kehitämme yhteiskuntaa, jossa ihmiset voivat elää sukupolvien yli. Tätä on Suomen Puukerrostalot Oy Kerrostalo 2.0 konsepti. Omistamme yksinoikeudella lisenssin Lindbäcks Production System tuotantoon Suomessa. Suomen Puukerrostalot Oy on hämäläinen perheyritys, jonka osaomistajana on Lindbäcks. Suurin osa tuotannosta tapahtuu tehtaalla, jossa elementit kootaan valmiiksi moduuleiksi ja mistä ne kuljetetaan suoraan työmaalle kokoamista ja viimeistelyä varten. Asiakkaidemme huomioiminen on meille tärkeää. Mahdollistamme asiakkaillemme mukana olon projektin jokaisessa vaiheessa. Tavoitteenamme on rakentaa aina asiakkaan toiveita vastaava kohde niin koon, laadun kuin designin osalta.
Lämpöpuun valmistuksessa puulle syntyy moninkertainen arvo
”My Town! Maailman ensimmäinen hiilineutraali asuinalue” suunnitellaan Uudellamaalla sijaitsevaan Tuusulan Rykmentinpuistoon. Hirsitaloteollisuuden toteuttamaa hanketta varten on Tuusulan tulevan kesän asuntomessualueen välittömästä läheisyydestä varattu kaksi korttelia, joissa rakennusoikeutta on yhteensä 22 000 kerrosneliömetriä. Ala mahdollistaa asuntojen rakentamisen noin 200 perheelle. Kunnallistekniikan puolesta rakentaminen alueella voi alkaa jo vuoden 2021 alussa.
Yhtiö kaksinkertaistaa tuotannon ja hakee kumppanuuksia rakennusyhtiöistä
Puurunkoisten rakennusten osuus aloitetuista rakennuksista (tilavuudesta laskettuna) kasvoi selvästi kokoontumisrakennuksissa: oli nyt 16 %, kun edellisenä vuonna oli 11 %. Samoin liike-, toimisto- ja liikennerakennuksissa osuus kasvoi, oli 16 %, kun edellisenä vuonna osuus oli 13 %. Julkisen rakennuttajan kohteissa puun osuus tilavuudesta kasvoi 16 %:iin, kasvua oli yksi prosenttiyksikkö. Maatalousrakennuksissa vuonna 2019 puurunkoisten osuus laski 10 prosenttiyksikköä edellisvuodesta. Aloitetuista asunnoista puurungon osuus vuonna 2019 oli omakotitaloissa 89 %, kerrostaloasunnoissa 4 % ja...
FM-Haus Oy on vuonna 1996 perustettu innovatiivinen perheyritys, joka on tullut tunnetuksi Mestarihallien rakentajana. FM-Haus Oy:llä on yli 2000 tyytyväistä asiakasta ympäri Suomea. Nyt tuotteita kehitetäään vastaamaan paremmin tulevaisuuden tilaratkaisun ja rakentamisen tarpeita. Tuotantotilat sijaitsevat Jokioisilla, valtatie 10:n varrella. FM-Haus työllistää 80 rakentamisen ammattilaista kirvesmiehistä laatoittajiin, sähkömiehistä ja lvi-asentajista suunnittelijoihin.
Metsä Groupiin kuuluva Metsä Fibre on päättänyt maailman moderneimman sahan rakentamisesta Raumalle. Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa. Rakennustyöt aloitetaan keväällä 2020. Tuotannon on määrä käynnistyä sahalla vuoden 2022 kolmannen neljänneksen aikana
Puukerrostaloja rankarakenteisista tilaelementeistä valmistava Kodumaja on Viron vanhin puurakentamiseen erikoistunut yritys. Vuonna 1995 Tartossa aloittanut tehdas on tuottanut lähes 8000 asuntoa lähinnä pohjoismaiden markkinoille Norjaan, Ruotsiin, Suomeen ja Tanskaan.
Puuinfon yleinen yhteydenottonumero on muuttunut ja uusi numero 26.3. alkaen on 010 212 7670. Samalla päivämärällä luovutaan henkilökunnan lankanumeroista. Jatkossa puuinfolaiset tavoittaa suoraan tutuista numeroista: Mikko Viljakainen, 040 526 6413 Hilppa Iittiläinen, 040 940 1300 Kirsi Pellinen, 040 737 9247
Suomeen on valmistunut maaliskuun 2020 loppuun mennessä 27 eri paikkakunnalle 90 asuinpuukerrostaloa, joissa on yhteensä 2612 asuntoa. Tämän lisäksi Suomessa on neljä toimistopuukerrostaloa.
Hollantilainen arkkitehtitoimisto, cepezed, halusi rakentaa nelikerroksisen toimistorakennuksen, jonka voi tarvittaessa myös siirtää toiseen paikkaan. D(emountable) on hybridirakennus, jossa teräsrakenne on yhdistetty puuelementteihin ja lasiseen julkisivuun.
Puuinfo järjestää ohjelmaa Puualueella sijaitsevalla lavalla keskiviikkona 7.10 klo 14.00 – 16.30. Lisäinfoa tulossa myöhemmin.
Tarton lähistöllä sijaitseva Astel Modular on toiminut kuusi vuotta. Se on toimittanut päämarkkinoille Ruotsiin useita kerrostaloja, pakolaisten vastaanottokeskuksia ja palvelutaloja, rivitaloja ja ravintolarakennuksen Suomeen, Norjaan hiihtokeskuksen työntekijöiden asuntoja, vuokra-asuntoja, opiskelija-asuntolan Ranskaan sekä perheasuntoja Saksaan.
Rothoblaas srl on liittynyt Puuinfon peruskumppaniksi 17.3.2020.
Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunta vahvistaa merkittävästi teollisen puurakentamisen tutkimustoimintaa käynnistämällä vuoden 2021 alusta puurakentamisen tutkijakoulun. Samalla kaikki teolliseen puurakentamiseen liittyvät yksittäiset tutkimusprojektit ja niihin liittyvät opinnäytetyöt kootaan muutamien keskeisten teemojen alle, jolloin tutkimuksen vaikuttavuus tehostuu.
FM-Haus Oy on liittynyt Puuinfon peruskumppaniksi 12.3.2020.
Vuonna 2001 Harjun maakunnassa Virossa sijaitseva Harmet-yhtiö aloitti puisten työmaakoppien valmistuksen Suomeen. Tänä päivänä yhtiö on Tartossa sijaitsevan Kodumajan ohella Viron suurin puutaloelementtien valmistaja. Harmetin kolmella tehtaalla valmistetaan tilaelementtejä myyntiin ja tasoelementtejä omaan käyttöön. Harmet valmistaa itse myös puutalorakentamisessa tarvittavat metalliosat Tallinnan keskustassa sijaitsevassa neuvostoaikaisessa metallipajassa ja märkätilaelementit Suomessa, Lieksassa.
Kal­lio­mäen uu­del­le kaa­va-alueel­le Sö­der­kul­lan kes­kus­tan ku­pee­seen nou­se­vat A-Kruu­nun uu­sim­mat, mo­duu­leis­ta ra­ken­net­ta­vat puu­ker­ros­ta­lot. Urak­ka­so­pi­mus al­le­kir­joi­tet­tiin tä­nään raa­he­lai­sen, Wood­comp-yh­tiöi­hin kuu­lu­van KW-Com­po­nent Oy:n kans­sa.
Tähän ja muihin puurakentamisessa askarruttaviin kysymyksiin saa vastauksia Puuinfon kevään roadshowlla. Kiertue pysähtyy tällä viikolla Jyväskylässä ja Seinäjoella, ensi viikolla vuorossa ovat Pori, Turku ja Raasepori.
Ensimmäistä kertaa järjestettävälle Puurakentamisen Kasvupolulle haetaan liiketoimintaansa kehittämään ja kasvattamaan innostuneita yrityksiä, joiden pääasiallinen toiminta keskittyy puurakentamiseen tai puurakennusalan kehittämiseen ja uudistamiseen. Yrityksen maantieteellisellä sijainnilla, koolla tai iällä ei ole merkitystä.
Virossa toimii 140 puualan yritystä, joista suurin osa valmistaa tuoteosia ja elementtejä esivalmistetun puutalotuotannon tarpeisiin. Maan kotimarkkina on puurakentamisen tuotteille pieni, pääosa yritysten tuotannosta menee vientiin etupäässä Norjaan ja Ruotsiin. Yritysten viennin arvo on vuodessa noin 400 miljoonaa euroa, minkä kaksinkertaistamista Viron Puutaloliiton toimitusjohtaja Lauri Kivil pitää lähivuosina mahdollisena.
Kilpailu oli luonteeltaan avoin ideakilpailu Tampereen yliopiston (TAU) arkkitehtuurin yksikön sekä suomalaisille että ulkomaisille arkkitehtiopiskelijoille. Tampereen opiskelija-asuntosäätiölle (TOAS) osoitettu kahden 6-kerroksisen puukerrostalon kilpailutontti sijaitsee Tampereen Hervantajärven kaava-alueella tulevan ratikkalinjan pääteaseman vieressä.
Kyllä voi. Koulut ja päiväkodit ovat keskiössä, kun Puunfon roadshow starttaa 11.3. Jyväskylästä 15 paikkakunnan kiertueelle.
Vertex Systems Oy liittyi Puuinfon peruskumppaniksi 26.2.2020.
Virosta on tullut Euroopan johtava puurakentamisen viejä. Maassa toimii 140 puualan yritystä, jotka valmistavat tehtaissaan puisia rakennusosia ja tilaelementtejä.
Lauta Oy on vuonna 1948 Lempäälässä perustettu perheyhtiö, jolla on pitkät perinteet ja vankkaa asiantuntemusta puutavarakaupassa. Juho Kallonen on yrityksen toimitusjohtaja neljännessä polvessa. Lauta Oy valmistaa puutuotteita saunaan, sisäverhouksiin, terasseihin ja ulkoverhoukseen. Yritys työllistää 17 henkilöä ja liikevaihdosta yli 80% on yrityksen jalostamia puutuotteita. Lauta Oy:n liikevaihto tulee kuluvalla tilikaudella olemaan noin 4,8 M€ ja yli 85% siitä muodostuu puutuotteiden tukkukaupasta. Yrityksellä on jälleenmyyjiä yli 300 ympäri Suomen ja se harjoittaa myös puutavaran vienti- ja tuontitoimintaa. Tuotteiden ajantasaiset saldot ovat aina näkyvissä lauta.fi .
Koulut ja päiväkodit ovat keskiössä, kun Puunfon roadshow starttaa 11.3. Jyväskylästä 15 paikkakunnan kiertueelle esittelemään julkisten rakennushankkeiden tilaajille ja suunnittelijoille tarkoitettua ePuu-palvelua.
Artikkeli- ja podcastsarja esittelee puualan tekijöiden suulla esimerkkejä metsien ja puun käytön mahdollisuuksista ja tulevaisuudesta. Sarja kertoo yritysten ja ihmisten tarinoita sekä tarvittavasta työstä, jolla puu saadaan metsästä valmiiksi tuotteeksi. Se esittelee puualan monipuolisia ja mielenkiintoisia tehtäviä sekä kertoo minkälaisia urapolkuja ja kouluttautumisreittejä pitkin puu-uralle voi päästä.
Sanna Marinin hallituksen tavoitteena on tehdä rakentamisesta hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä ja hiilinegatiivista pian sen jälkeen. Tavoite on kunnianhimoinen, sillä rakentamisen maailmassa 15 vuotta on lyhyt aika.
Varman Katajanokalla sijaitsevan puisen toimitilan arkkitehtuurikilpailuun osallistuu kuusi arkkitehtitoimistoa. Kilpailu käynnistyy helmikuussa. Rakennukseen tulee Stora Enson pääkonttorin lisäksi hotelli.
Uusi ruotsinkielinen yläkoulu Lovisavikens skola valmistui Loviisan keskustaan juuri ennen joulua 2019, ja koulutyö uusissa tiloissa aloitettiin kevätlukukauden alussa. Loviisanlahden rannalla sijaitseva kaksikerroksinen koulurakennus on toteutettu pääosin CLT- ja LVL -elementeistä.
Paloturvallinen puutalo - Asuin- ja toimitilarakentaminen -ohjeen "Liite 2 Esimerkkilaskelmat" on päivitetty RIL 205-2-2019 ohjeen mukaan ja julkaistu puuinfo.fi-palvelussa.
Sweco on rakennetun ympäristön ja teollisuuden asiantuntija, joka suunnittelee tulevaisuuden kaupunkeja ja kestävämpää yhteiskuntaa. Euroopan johtavassa suunnittelu- ja konsulttialan yrityksessä työskentelee yli 16 000 työntekijää 14 eri maassa. Suomessa on 27 toimipistettä ja noin 2 400 työntekijää. Sweco on asiantuntijaorganisaatio, joka tuottaa palveluita muun muassa teollisuuden, arkkitehtuurin, infrarakentamisen, rakennetekniikan, projektinjohdon ja talotekniikan tarpeisiin. Tampereella toimiva projektipäällikkö Suski Friman on erikoistunut puurakennesuunnitteluun ja vastaa suurista puurakentamisen hankkeista. Puurakentamisen parissa Swecolla työskentelee täyspäiväisesti yli 40 ammattilaista.

Sivut

Tilaa syöte Puuinfo Ajankohtaista